Doe een gift

Wat kan ik nalaten aan een goed doel en hoe doe ik dat?

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Wat kan ik nalaten aan een goed doel en hoe doe ik dat?

Als je nadenkt over je nalatenschap, is het belangrijk om te overwegen wat je ermee wilt doen, niet alleen voor je dierbaren, maar ook om wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en aanverwante neurodegeneratieve ziekten te ondersteunen.

Een testament biedt een uitstekende manier om deze wensen te realiseren. Maar het is essentieel om te begrijpen wat je precies kunt nalaten aan een goed doel.

Wat kun je nalaten?

Je kunt alles wat deel uitmaakt van je nalatenschap nalaten, zoals contant geld, effecten, beleggingen, pensioenfondsen, (levens)verzekeringsuitkeringen, juwelen, kunstwerken, andere roerende zaken en onroerend goed (in eigendom of vruchtgebruik). Daarnaast kun je in je testament specifieke bepalingen opnemen over wat er met bepaalde bezittingen moet gebeuren.

Hoe laat je een nalatenschap na?

Door een legaat op te nemen, kun je één of meerdere personen of organisaties als erfgenamen aanwijzen. Als je een goed doel wilt steunen, kun je in je testament een legaat vastleggen en aangeven wat je wilt nalaten. Er zijn verschillende soorten legaten:

  • Universeel legaat: Met dit type legaat wordt je volledige nalatenschap nagelaten aan één of meer personen of organisaties. Als er erfgenamen zijn met een gereserveerd recht, hebben zij recht op het deel dat de wet hen toekent, waardoor het legaat beperkt kan zijn tot het beschikbare deel van de nalatenschap. Je kunt ook een percentage of een deel van je nalatenschap nalaten, zoals een derde of de helft, of alleen roerende of onroerende goederen.
  • Duo-legaat: Dit is een bijzondere vorm van legaat waarbij de nalatenschap aan een goed doel wordt gegeven, dat verantwoordelijk is voor het overdragen van een deel ervan aan een andere legataris van jouw keuze, zoals een neef, nicht of vriend. De begunstigde organisatie moet ook de successierechten van alle legatarissen betalen, evenals eventuele schulden en kosten. Dit kan een interessante en voordelige optie zijn wanneer er geen directe erfgenaam is.

Welke voorzorgsmaatregelen zijn nodig?

Het is belangrijk om te weten dat een mondeling testament, opgenomen op geluidsband, videocassette of DVD, geen juridische waarde heeft. Om ervoor te zorgen dat je testament niet kan worden aangevochten, moet het voldoen aan de volgende vereisten: een holografisch testament moet volledig handgeschreven, gedateerd en ondertekend zijn door de persoon die het opstelt. Idealiter wordt het document bewaard door een notaris, die het registreert in het Centraal Testamentenregister om verlies of vernietiging te voorkomen.

Kan ik mijn testament wijzigen?

Ja, een testament is niet definitief. Het wordt pas van kracht na je overlijden, en je kunt het op elk moment geheel of gedeeltelijk herroepen, wijzigen, nieuwe bepalingen toevoegen of zelfs een geheel nieuw testament opstellen, zolang je bij je volle verstand bent. De datum van ondertekening kan helpen bepalen welke versie het meest recent is. Om geschillen te voorkomen, is het echter raadzaam om expliciet te vermelden dat je alle eerdere bepalingen in dit testament herroept.

Meer weten?

Vraag hier onze gratis informatiebrochure aan over hoe je jouw nalatenschap het beste kunt beschermen en plannen.

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Actie in de kijkerOnderzoek

Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek

Numéro d’identification du registre national:

Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.

Numéro de donateur:

Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.

Nationaal nummer:

U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.

Donateursnummer:

Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.

Steeds dichter bij de oplossingen dankzij uw steun!

Mede dankzij uw steun hebben wij het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie met een recordbedrag van € 4.400.000,00 kunnen financieren. Dit jaar kunnen we maar liefst 21 innovatieve projecten ondersteunen.

Daarom willen we graag onze oprechte dankbaarheid uitspreken!