Doe een gift

Beschikbare behandelingen en geneesmiddelen

Er bestaat momenteel geen behandeling voor de ziekte van Alzheimer. Er bestaan echter wel symptoombestrijdende behandelingen.

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Symptoombestrijdende behandelingen

Deze behandelingen werken in op de ontwikkeling van de symptomen en lijken de evolutie van de ziekte enige tijd te vertragen. Dit maakt een vroegtijdige diagnose des te belangrijker. Daarnaast kunnen ze veel bijwerkingen hebben.

Hier zijn de drie belangrijkste middelen die worden voorgeschreven om de effecten van de ziekte te ‘vertragen’:

Donepezil (Aricept) – goedgekeurd in 1996
Rivastigmine (Exelon) – goedgekeurd in 2000
Galatamine (Reminyl) – goedgekeurd in 2001.

Mensen met matige tot ernstige Alzheimer krijgen ook het geneesmiddel Memantine.
Memantine (Ebixa) werkt op een andere manier in op de neurotransmitter glutaminezuur, ook bekend als glutamaat, dat in grote mate aanwezig is bij Alzheimerpatiënten. De bijwerkingen van Memantine zijn relatief beperkt.
Cholinesterase-remmers worden vergoed voor patiënten met milde tot matige Alzheimer, mits de diagnose is bevestigd door een psychiater, gerontoloog of neuroloog.
Memantine, een middel dat wordt gegeven aan patiënten in een verder gevorderd stadium, wordt niet langer vergoed.

Sommige geneesmiddelen hebben onlangs overtuigende klinische tests ondergaan in de VS. Het zal echter nog wel even duren voordat ze in België zijn toegelaten.

Wilt u meer weten over de ziekte van Alzheimer en de verwante aandoeningen ? Vul onderstaand formulier in om de gratis informatiebrochure te bestellen.

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek

Steeds dichter bij de oplossingen dankzij uw steun!

Mede dankzij uw steun hebben wij het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie met een recordbedrag van € 4.400.000,00 kunnen financieren. Dit jaar kunnen we maar liefst 21 innovatieve projecten ondersteunen.

Daarom willen we graag onze oprechte dankbaarheid uitspreken!