Doe een gift

For researchers

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Oproep voor projectvoorstellen sociaalpsychologisch dementie-onderzoek

Hoewel de tijd dat er medicijnen zijn om dementie te vertragen steeds dichterbij komt, is dit te laat voor de mensen met dementie nu en in de nabije toekomst. Daarom is de psychosociale adviesraad voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie opgericht om psychosociaal onderzoek te stimuleren.

De meest belangrijke onderzoeksvragen
De eerste opdracht aan de adviesraad was de 10 meest urgente onderzoekvragen uit te kiezen. Ze zijn hierbij uitgegaan van de kennisagenda 2023, het geesteskind van professor Jan Steyaert van het Expertisecentrum. Dit is de neerslag van een aantal focusgroepen met personen met dementie, mantelzorgers en zorgprofessionals. Het werden bijna 100 vragen om via onderzoek de zorg en ondersteuning aan mensen met dementie te verbeteren. U vindt de volledige kennisagenda en de 10 geselecteerde onderzoeksvragen in het bijgevoegde document met daarbij de onderzoektijd en budget. Dit zijn schattingen en het ligt natuurlijk aan het onderzoeksplan wat precies de benodigde tijd en budget is.

Oproep om projectvoorstellen in te dienen
Wij roepen u op om projectvoorstellen in te dienen voor een of meer van de onderzoekvragen. Dit kunt u doen in het Nederlands, Frans of Engels. In het bijgaande document vindt u de informatie die u aan ons dient over te maken. Het is zeer belangrijk dat uw onderzoek praktijkkennis oplevert, zodat de zorg aan mensen met dementie onmiddellijk kan worden verbeterd.

Deadline
U kunt projectvoorstellen tot eind februari 2024 indienen. U stuurt uw project naar scientific.secretariat@stopalzheimer.be. De psychosociale raad zal de projecten in de maand maart beoordelen en medio april worden de beurzen aan de beste projecten toegekend tijdens een feestelijke start.

De kennisagenda
De top-10 thema’s voor deze oproep
Het format voor uw projectvoorstel 
Het format voor uw projectbudget 
De “AWARD TERMS AND CONDITIONS.docx”

Call 2024 for basic and clinical dementia research projects

Dear researcher,

The Alzheimer Research Foundation is pleased to let you know that we will open the call 2024 starting approximately mid-February. Exact start date and deadline will be announced here at a later time. Grant applications in the areas of Basic and Clinical Research of Alzheimer’s Disease and related dementia shall be able to be submitted. Applicants for a Standard Grant Application are also eligible for the Young Research Award, if they are within the 3 years of an academic appointment.

Applications should be completed through the online Optimy platform via login.stopalzheimer.be taking into account the 2024 SAO-FRA Grant Application Guidelines.

  • Clicking ‘Submit an application’ will direct you to an identification page where you, upon first login, can create a user account.
  • Upon creation of an account, you will have access to the 2024 SAO-FRA Grant Application Guidelines.
  • Below the 2024 SAO-FRA Grant Application Guidelines you can start submission of a new application. 

We wish you good luck and are looking forward to your submission!

In case you have any questions, don’t hesitate to contact our Scientific Secretariat.
The Scientific Secretariat can be reached at +32 2 424 02 04 or via scientific.secretariat@stopalzheimer.be.

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Actie in de kijker

Getuigenissen

Onderzoek

Onderzoek

Wilt u een deelnemer aan het veranderingsproces zijn?

Bestel uw vergeet-mij-niet- speldje en vecht samen met Hugo tegen Alzheimer. Elke speld die u bestelt, helpt onderzoek.