Doe een gift

Alzheimer: nieuw onderzoek om de ziekte eerder te ontdekken

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Alzheimer: nieuw onderzoek om de ziekte eerder te ontdekken

Christine Bastin van de universiteit van Luik ontvangt een beurs van 300.000 euro van onze Stichting voor haar onderzoek om de ziekte van Alzheimer in een vroeger stadium te kunnen ontdekken.

In België ontwikkelt een op de vijf mensen en maar liefst een op de drie vrouwen dementie. De ziekte van Alzheimer is met 70% de meest voorkomende vorm. Op dit moment zijn er slechts enkele behandelingen bekend die alleen een effect hebben tijdens de eerste stadia van de ziekte. Daarom onderzoekt professor Christine Bastin van de universiteit van Luik nieuwe manieren om de ziekte in een vroeg stadium vast te kunnen stellen.

Analyse van twee verschillende geheugennetwerken

Om de geheugenproblemen die typisch zijn voor de ziekte van Alzheimer te begrijpen, bestaat een klassieke benadering uit het koppelen van een stoornis die een bepaald geheugenproces beïnvloedt aan de verstoring van een specifiek hersengebied. De huidige geheugentheorieën geven echter aan dat het beter is om neurale circuits te bekijken. Dieronderzoek heeft zo twee verschillende geheugennetwerken geïdentificeerd. Een netwerk zou gespecialiseerd zijn in het onthouden van de details van ervaren gebeurtenissen (ik kocht bijvoorbeeld flessen Evian); de ander bij het onthouden van grove informatie (ik heb bijvoorbeeld water gekocht). Het project heeft tot doel deze twee soorten geheugen en de integriteit van de twee geassocieerde hersennetwerken te testen bij mensen die normaal ouder worden en mensen met de ziekte van Alzheimer. Dit zal neuropsychologische tests opleveren die nauwkeuriger de vormen van geheugen kunnen beoordelen die gevoelig zijn voor de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.

Om dit onderzoek te kunnen doen heeft Christine Bastin een beurs van 300.000 euro ontvangen van de onze Stichting met de steun van de Koning Boudewijn Stichting.

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek

Numéro d’identification du registre national:

Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.

Numéro de donateur:

Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.

Nationaal nummer:

U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.

Donateursnummer:

Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.

Steeds dichter bij de oplossingen dankzij uw steun!

Mede dankzij uw steun hebben wij het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie met een recordbedrag van € 4.400.000,00 kunnen financieren. Dit jaar kunnen we maar liefst 21 innovatieve projecten ondersteunen.

Daarom willen we graag onze oprechte dankbaarheid uitspreken!