Stop Alzheimer schenkt 300.000 euro aan UMONS-onderzoek naar de rol van voeding bij alzheimer
Stop Alzheimer heeft een subsidie van 300.000 euro toegekend aan prof. Laurence Ris, onderzoekster aan de Universiteit van Bergen (UMONS). Met deze financiële steun kan zij haar baanbrekende onderzoek voortzetten naar de invloed van voeding op het ontstaan en de evolutie van de ziekte van Alzheimer.
Een groeiende dreiging in België: één op de vijf Belgen – en zelfs één op de drie vrouwen – krijgt tijdens zijn leven te maken met dementie. In 70% van de gevallen gaat het om de ziekte van Alzheimer, een aandoening waarvoor nog steeds geen genezing bestaat. Terwijl wetenschappelijk onderzoek blijft evolueren, wordt één aspect steeds relevanter: de invloed van voeding op de hersengezondheid en het risico op alzheimer.
In dit kader voert professor Laurence Ris, onderzoekster aan de Universiteit van Bergen (UMONS), een baanbrekend onderzoek. Ze bestudeert hoe een specifiek dieet de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer kan helpen voorkomen of vertragen. Haar innovatieve aanpak kreeg recent erkenning van de wetenschappelijk adviesraad van Stopalzheimer, de stichting voor alzheimeronderzoek in België, wat het belang van haar werk benadrukt.
Een veelbelovend onderzoeksproject met steun van Stop Alzheimer
Gezien de dringende behoefte aan effectieve preventiestrategieën, heeft dit onderzoek aanzienlijke financiële steun ontvangen. Stop Alzheimer erkende het belang van dit onderzoek en besloot een financiële steun van 300.000 euro toe te kennen. Deze middelen zullen worden gebruikt om verdere preklinische analyses uit te voeren en mogelijke voedingsaanbevelingen te ontwikkelen.
Terwijl alzheimer een van de grootste uitdagingen voor de volksgezondheid blijft, biedt preventie de beste vooruitzichten. Meer inzicht in de rol van voeding kan een cruciale stap zijn in de strijd tegen deze ingrijpende ziekte.
Onderzoek naar de impact van een ketogeen dieet
“We weten dat bepaalde bevolkingsgroepen kwetsbaarder zijn, zoals vrouwen en mensen met het ApoE4-gen,” zegt prof. Ris. “Met ons onderzoek willen we nagaan of een aangepast dieet een beschermende rol kan spelen.”
Prof. Laurence Ris en haar team richten zich op een innovatieve piste: kan een ketogeen dieet – rijk aan vetten en arm aan koolhydraten – het risico op alzheimer verkleinen of de ziekte vertragen? Dit dieet, bekend om zijn rol bij gewichtsverlies en diabetesmanagement, zou ook een neuroprotectief effect kunnen hebben. Door de hersenen ketonlichamen als alternatieve energiebron te laten gebruiken, zou het ketogeen dieet de neuronale degeneratie kunnen afremmen die typisch is voor alzheimer.