Maak kennis met onderzoeker Dietmar Thal
De Stichting Alzheimer Onderzoek financiert het onderzoek van Dietmar Thal met een beurs
van € 300.000 voor een periode van 3 jaar. Wie is hij en wat gaat hij doen?
Waarom bent u Alzheimeronderzoek gaan doen?
Als neuropatholoog aan UZ Leuven en KU Leuven combineer ik diagnostische neuropathologie en oftalmopathologie met wetenschappelijk onderzoek. Mijn opleiding tot arts bracht me aanvankelijk
op een klinische afdeling, waar ik patiënten behandelde. Tijdens deze periode ervaarde ik echter vaak dat je als arts niet altijd in staat bent om alles te doen wat je zou willen. Vooral bij neurologische aandoeningen en hersendegeneratie voelde ik de beperkingen in de mogelijkheden om mensen effectief te helpen. Dit besef motiveerde mij om verandering te brengen en een verschil te maken in het leven van deze patiënten.
Kunt u het project dat door onze stichting wordt gefinancierd omschrijven?
Mijn onderzoeksproject richt zich op het aanpakken van de tekortkomingen in de behandeling van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie bij
ouderen en wordt pathologisch gekenmerkt door eiwitaggregaten in zenuwcellen en extracellulaire ophopingen van amyloïde-ß proteïne. Andere veranderingen in de hersenen van Alzheimerpatiënten zijn het verlies van zenuwcellen en een inflammatoire reactie. We richten ons specifiek op gereguleerde celdoodmechanismen, waarbij elke cel in ons lichaam beschikt over interne zelfmoordprogramma’s. Er zijn minstens 20 van deze programma’s, die kunnen worden geactiveerd of uitgeschakeld.
In ons recente onderzoek hebben we ontdekt dat bij de ziekte van Alzheimer twee van deze gereguleerde
celdoodmechanismen geactiveerd zijn. Dit suggereert dat cellen afsterven omdat deze celdoodprocessen
ingeschakeld zijn. Ons doel is om deze mechanismen uit te schakelen om te zien of neuronen hierdoor kunnen overleven. Op deze manier hopen we dat aanvullende behandelingen die zich richten op de onderliggende oorzaken van de ziekte effectiever kunnen worden toegepast.
Wat zou de beste uitkomst van uw onderzoek zijn?
Indien dit project succesvol blijkt, kunnen we een nieuwe therapeutische strategie voorstellen voor het behandelen van de ziekte van Alzheimer, die dan verder kan worden onderzocht. Ik wil graag de donateurs van de Stichting Alzheimer Onderzoek hartelijk bedanken, want zij maken het mogelijk om dit onderzoek te doen.