Doe een gift

For researchers

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Call 2024 for basic and clinical dementia research projects

The 2024 Call for Proposals for fundamental and clinical research is now closed. The selected candidates have been notified. For projects that were not selected, a detailed feedback will soon be provided.
We would like to inform you that the next Call for Proposals for fundamental and clinical research will be launched in February 2025. Stay tuned for updates and further details.

Oproep voor projectvoorstellen sociaalpsychologisch dementie-onderzoek

Vorig jaar november heeft de psychosociale adviesraad voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie de eerste oproep uitgestuurd om projectvoorstellen in te dienen. Het aantal ingediende projecten was overstelpend. Onze onbezoldigde raad heeft uiteindelijk 8 onderzoeken voorgedragen voor financiering die u bijgaand aantreft.

Tweede oproep om projectvoorstellen in te dienen

Wij roepen u op om projectvoorstellen in te dienen voor een of meer van de onderzoekvragen. Bijgaand vindt u de 7 vragen, maar daarnaast kunt u dit jaar ook zelf een onderzoeksvraag formuleren waar uw project een antwoord op wil geven. Als dit laatste het geval is, geef dan aan dat u zelf een onderzoeksvraag heeft geformuleerd. Het spreekt voor zich dat deze vraag betrekking moet hebben op belangrijk psychosociaal dementie-onderzoek.

U kunt projectvoorstellen indienen in het Nederlands, Frans of Engels. Het is zeer belangrijk dat uw onderzoek praktijkkennis oplevert, zodat de zorg aan mensen met dementie onmiddellijk kan worden verbeterd.

Uit het resultaat van de eerste oproep zagen we grote kwaliteitsverschillen. We hebben daarom een projectvoorstel bijgesloten om u een idee te geven van het niveau dat we verwachten. Zeer belangrijk is de methodologie van onderzoek. Mocht er niet voldoende kennis over methodologie zijn, dan raden wij u aan om hiervoor samen te werken met vakgroepen van universiteiten die zich hiermee bezighouden. Ook samenwerking tussen instellingen die werkzaam zijn op psychosociaal terrein en Hogescholen/Universiteiten moedigen wij aan (academische werkplaatsen). Daarnaast is het belangrijk om een goede verantwoording van het budget te geven. Mocht u een project voorstellen dat voortvloeit uit een ander project van uw vakgroep, dan dient u dat te vermelden.

Deadline

U kunt projectvoorstellen tot eind februari 2025 indienen. U stuurt uw project naar scientific.secretariat@stopalzheimer.be. De psychosociale raad zal de projecten in de maand maart beoordelen en medio april worden de beurzen aan de beste projecten toegekend tijdens een feestelijke start.

Nuttige documenten:

  1. De kennisagenda waarin vele psychosociale onderzoeksvragen geformuleerd zijn. 
  2. Het format voor uw projectbudget 
  3. De AWARD TERMS AND CONDITIONS
  4. De nieuwsbrief van november met de grantees van 2024  
  5. Een voorbeeldaanvraag 

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Actie in de kijker

Actie in de kijkerOnderzoek

Actie in de kijker

Onderzoek

Numéro d’identification du registre national:

Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.

Numéro de donateur:

Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.

Nationaal nummer:

U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.

Donateursnummer:

Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.