Eerste uitreiking van Psychosociale Grants in Gent: Innovatie voor een betere toekomst van dementiezorg in België
Op 20 september kwamen toonaangevende experts op het gebied van dementiezorg samen in het stadhuis van Gent voor een bijzonder evenement: de uitreiking van de eerste Psychosociale Grants, bedoeld om de zorg voor mensen met dementie in België te verbeteren. Acht innovatieve projecten werden gehonoreerd met een grant, een belangrijke stap in de ontwikkeling van betere zorg en ondersteuning voor zowel mensen met dementie als hun zorgverleners.
De toegenomen vergrijzing en het groeiend aantal mensen met dementie stellen de zorgsector voor steeds grotere uitdagingen. Joost Martens, directeur van Stichting Alzheimer Onderzoek – Stop Alzheimer, sprak tijdens het evenement over de urgentie van de situatie: “Over 10 jaar zullen er 20% meer mensen met dementie zijn in Vlaanderen. Daarom is het essentieel om innovatieve en duurzame oplossingen te ondersteunen die de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren. De geselecteerde projecten hebben de potentie om het verschil te maken voor de levenskwaliteit van mensen met dementie en hun zorgverleners.”
Gent als bakermat van innovatie
De keuze om de uitreiking in Gent te organiseren, was niet toevallig. Drie van de acht bekroonde projecten komen van Gentse hogescholen. Rudy Coddens, schepen van Gezondheid en Zorg in Gent, benadrukte de trots van de stad: “Gent werkt al sinds 2016 aan een dementievriendelijke stad. We willen dat mensen met dementie een volwaardige plaats in onze samenleving behouden, met zoveel mogelijk levenskwaliteit. De nominaties van HoGent en Arteveldehogeschool tonen aan dat Gent voorop loopt in onderzoek naar dementiezorg.”
Praktische oplossingen voor de zorg van vandaag
Professor Jan Steyaert van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen wees op het belang van de praktische toepasbaarheid van de geselecteerde projecten. “Deze projecten richten zich op vragen die vandaag al relevant zijn in de zorg. We moeten praktijkkennis opdoen die direct ingezet kan worden om de zorgsector bij te staan in de snel groeiende vraag naar dementiezorg.”
De acht bekroonde projecten variëren van persoonsgerichte zorg en mantelzorgondersteuning tot innovatieve oplossingen voor zorgmedewerkers. Deze initiatieven beloven een directe impact te hebben op de zorgsector en de kwaliteit van leven voor mensen met dementie in België te verbeteren.
Geselecteerde projecten
- Persoonsgerichte zorg in woonzorgcentra – Elise Cornelis (Arteveldehogeschool)
- Generatie Goed Gehoor: Preventie van dementie – Nele Dufourmont (Arteveldehogeschool)
- Mantelzorg en incontinentie bij dementie – Anja Huion (HoGent)
- Connected care voor mensen met jongdementie – Julie Vanderlinden (Odisee)
- Informatie voor mantelzorgers – Leen Haesaert (Thomas More)
- Omdenkbox over tijd en tijdsbeleving in dementiezorg – Katrin Gillis en Melanie Van Bogaert (Odisee)
- Ondersteuning van mantelzorgers in het zorgtraject – Gioacchina Leonardi (HEPL)
- Werkgeluk bij medewerkers in dementiezorg – Laura De Blaere (Howest)
De Psychosociale Grants worden gefinancierd door Stichting Alzheimer Onderzoek – Stop Alzheimer, met steun van de Koning Boudewijnstichting en in samenwerking met het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Belgique en Baluchon Alzheimer. In totaal werden 33 voorstellen ingediend, waarvan er 8 zijn geselecteerd door een commissie van experts.
Deze eerste uitreiking markeert een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van dementiezorg in België, waarbij innovatieve projecten worden ondersteund om de zorg van morgen vorm te geven.