Doe een gift

Beperkte groep patiënten mag Alzheimer-medicijn Leqembi dan toch nemen

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Beperkte groep patiënten mag Alzheimer-medicijn Leqembi dan toch nemen

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het Alzheimer-medicijn Leqembi alsnog goedgekeurd, maar uitsluitend voor een beperkte groep patiënten. Deze ommezwaai komt drie maanden nadat het geneesmiddel in Europa werd afgewezen vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Leqembi kan de ziekte van Alzheimer vertragen in de vroege stadia en werd eerder al toegelaten in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en China.

Ommekeer in oordeel

In juli besloot het EMA aanvankelijk om geen goedkeuring te verlenen aan Leqembi, formeel bekend als lecanemab. Het agentschap wees destijds op de mogelijke ernstige bijwerkingen, zoals hersenbloedingen en ophoping van vocht in de hersenen, waarvan sommige fataal kunnen zijn. “De risico’s wegen niet op tegen de voordelen,” luidde het toen.

Na een heroverweging heeft het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA nu echter geconcludeerd dat Leqembi wél veilig kan worden voorgeschreven, zij het aan een zorgvuldig gedefinieerde doelgroep. Het medicijn wordt aanbevolen voor patiënten met milde cognitieve stoornissen of milde dementie door de ziekte van Alzheimer, en die zich nog in een vroeg stadium van de aandoening bevinden.

Genetische gevoeligheid

Een belangrijke doorbraak in de herbeoordeling was de identificatie van een genetische factor die het risico op bijwerkingen beïnvloedt. Patiënten die een specifiek gen niet bezitten of slechts één kopie ervan hebben, lopen een aanzienlijk lager risico op ernstige complicaties dan patiënten met twee kopieën van het gen. De fabrikant, het Japanse bedrijf Eisai, heeft daarom de doelpopulatie aangepast en de aanvraag gericht op patiënten met een lagere genetische risico.

Wereldwijde goedkeuringen en hoop voor patiënten

Leqembi is ontwikkeld door Eisai in samenwerking met de Amerikaanse farmaceut Biogen. In januari 2023 werd het medicijn al goedgekeurd in de Verenigde Staten, en sindsdien ook in het Verenigd Koninkrijk, Japan en China. Europa volgt nu voorzichtig, maar specialisten reageren hoopvol.

“Leqembi is het eerste medicijn dat Alzheimer daadwerkelijk kan vertragen,” benadrukken experts. De goedkeuring markeert een historische stap in de strijd tegen de ziekte.

Risico’s blijven een aandachtspunt

Hoewel Leqembi veelbelovend is, blijft het EMA waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen, zelfs bij de zorgvuldig gedefinieerde doelgroep. Het geneesmiddelenagentschap onderstreept het belang van nauwe monitoring van patiënten en verdere studies om de veiligheid op lange termijn te waarborgen.

Voor veel Alzheimerpatiënten en hun families is dit echter een baken van hoop. Leqembi biedt de mogelijkheid om het tempo van cognitieve achteruitgang te vertragen, wat kostbare tijd kan winnen in de strijd tegen een slopende ziekte.

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Onderzoek

Onderzoek

Getuigenissen

Actie in de kijkerOnderzoek

Steun de strijd tegen Alzheimer met de Alzheimersokken 🧦

Hugo zet zich in voor een toekomst zonder dementie en jij kan helpen! Koop een paar Alzheimersokken voor slechts € 10 en draag bij aan wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Numéro d’identification du registre national:

Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.

Numéro de donateur:

Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.

Nationaal nummer:

U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.

Donateursnummer:

Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.