Amerikaanse goedkeuring voor Gentse bloedtest die Alzheimer vroegtijdig opspoort
Een door Fujirebio in Gent ontwikkelde bloedtest heeft recent groen licht gekregen van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit (FDA). Deze innovatieve test maakt het mogelijk om de ziekte van Alzheimer op te sporen aan de hand van een eenvoudig bloedstaal – nog vóór de eerste symptomen optreden. Daarmee betekent deze doorbraak een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen Alzheimer, zowel internationaal als voor België.
Van hersenvocht naar bloed: meer toegankelijkheid
Fujirebio bracht eerder al een test op de markt die Alzheimer diagnosticeert via een analyse van hersenvocht. De nieuwe bloedtest is een veel toegankelijker en minder ingrijpend alternatief, en ook financieel voordeliger. Ze richt zich op de detectie van beta-amyloïde en tau-eiwitten – twee eiwitten waarvan de abnormale ophoping in de hersenen typisch is voor de ziekte van Alzheimer.
Deze eiwitafwijkingen ontwikkelen zich zeer langzaam, vaak al twintig jaar vóór de eerste klinische symptomen zoals geheugenverlies of desoriëntatie optreden. Dankzij deze test kunnen ze nu vroegtijdig worden opgespoord.
Belangrijke wetenschappelijke stap, met kanttekeningen
Hoewel de test een grote stap vooruit is, benadrukken experts dat grootschalige screening momenteel nog niet aan de orde is. Zolang er geen effectieve behandelingen bestaan die de ziekte echt kunnen stoppen of voorkomen, blijft het nut van algemene screening beperkt. De huidige medicatie kan Alzheimer slechts in beperkte mate vertragen, en enkel bij patiënten die al symptomen vertonen.
Om die reden zal de bloedtest in eerste instantie vooral worden ingezet in de context van klinische studies. Farmaceutische bedrijven kunnen ermee gemakkelijker asymptomatische patiënten selecteren voor deelname aan onderzoek naar nieuwe behandelingen.