Prinses Astrid reikt Marc Hurard Prijs uit aan Zoë Van Acker voor Alzheimeronderzoek gesteund door Stopalzheimer
Dr. Zoë Van Acker, onderzoeker in het labo van Prof. Wim Annaert aan het VIB-KU Leuven Center for Brain & Disease Research, ontving de prestigieuze Marc Hurard Prijs. De prijs werd uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België en de heer Hein Deprez, namens de Geneeskundige Stichting Koningin Elisabeth (FMRE-GSKE).
Haar baanbrekend onderzoek, mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Stopalzheimer, dé Stichting voor Alzheimer Onderzoek werpt nieuw licht op een fundamenteel proces in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer: het falen van het cellulair afvalverwerkingssysteem.
Het belang van “cellulair opruimen” in Alzheimer
Hoewel Alzheimer wereldwijd miljoenen mensen treft, blijft de oorzaak van de ziekte grotendeels onbegrepen, vooral bij de 95% van de patiënten waarbij geen erfelijke factor vastgesteld wordt. Dr. Van Acker onderzocht de rol van het lysosomale opruimsysteem — het “recyclagecentrum” van onze hersencellen — en ontdekte dat een specifiek gen, PLD3, een sleutelrol speelt in het verwerken van mitochondriaal DNA (mtDNA) in de hersenen.
Wanneer PLD3 faalt, stapelt versleten mtDNA zich op in lysosomen, waardoor een alarmsysteem in gang wordt gezet dat op zijn beurt het afvalprobleem in de cel nog verergert. Deze vicieuze cirkel leidt tot een opeenhoping van toxische eiwitten zoals APP-CTFs, die mee verantwoordelijk zijn voor de vorming van de beruchte amyloïde plaques, een kenmerk van Alzheimer.
“Dankzij dit onderzoek wordt een brug geslagen tussen genetische defecten in DNA-afbraak en eiwitophoping in de hersenen. Het toont aan hoe subtiele storingen in het cellulair onderhoud kunnen leiden tot langdurige schade,” zegt Joost Martens, directeur van Stopalzheimer.
Een erkenning voor fundamenteel onderzoek in België
De Marc Hurard Prijs bekroont uitmuntend medisch-wetenschappelijk onderzoek met een maatschappelijke impact. De studie van Zoë Van Acker is een uitstekend voorbeeld van hoe fundamenteel onderzoek, vaak onzichtbaar voor het grote publiek, cruciaal is om de ziekte van Alzheimer in de toekomst beter te begrijpen, te behandelen en hopelijk ook te voorkomen.
Stopalzheimer is bijzonder trots op de steun die het aan dit onderzoek heeft kunnen bieden en feliciteert Zoë Van Acker van harte met deze erkenning.
