Doe een gift

Alzheimer: Hoe kunnen we cognitieve achteruitgang afremmen?

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Alzheimer: Hoe kunnen we cognitieve achteruitgang afremmen?

In België leven ongeveer 220.000 mensen met de ziekte van Alzheimer, een aantal dat blijft stijgen door de vergrijzende bevolking. Verschillende factoren kunnen cognitieve achteruitgang beïnvloeden.

Is leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang onvermijdelijk?

Bepaalde risicofactoren spelen een rol bij de ontwikkeling van Alzheimer en vergelijkbare ziekten, en sommige hiervan zijn beïnvloedbaar. Uit onderzoek blijkt dat sociaal isolement, gebrek aan mentale stimulatie en ongezonde leefgewoonten het risico vergroten. Tegelijk zijn er strategieën beschikbaar om de cognitieve gezondheid zo goed mogelijk te behouden.

Sociale betrokkenheid: een essentiële factor

“Alleen wonen of sociaal geïsoleerd zijn verhoogt het risico op cognitieve achteruitgang,” aldus professor Octave, lid van de wetenschappelijk adviesraad van onze stichting. Daarentegen kan een sociaal actief leven het begin van dementiesymptomen vertragen. “Onderzoek toont aan dat mensen die zich betrokken voelen bij gemeenschapsactiviteiten, sociale relaties onderhouden en actief deelnemen aan uitwisselingen, een aanzienlijke cognitieve reserve behouden, wat gunstig is in het licht van neurodegeneratieve ziekten,” legt hij uit.

Mentale fitheid behouden: welke stappen kun je ondernemen?

Professor Octave benadrukt het belang van regelmatige hersenstimulatie. “Deelnemen aan intellectueel uitdagende activiteiten, zoals geheugenspelletjes, lezen of nieuwe vaardigheden leren, kan helpen om cognitieve reserves op te bouwen. Daarnaast ondersteunen een uitgebalanceerd dieet – rijk aan fruit, groenten en omega-3-vetzuren – en regelmatige lichaamsbeweging de hersengezondheid.”

Verder adviseert hij om “cardiovasculaire risicofactoren zoals hypertensie, diabetes en obesitas onder controle te houden, aangezien deze direct invloed hebben op de gezondheid van de hersenen.”

Vroeg ingrijpen: essentieel voor preventie

“Zorgen voor de hersengezondheid is cruciaal, zelfs vóór het optreden van de eerste tekenen van cognitieve problemen,” benadrukt professor Octave. “Vanaf je veertigste helpen het vermijden van roken, een gezond voedingspatroon, regelmatig bewegen en intellectuele activiteit om de kans op Alzheimer te verkleinen.”

Actieve levensstijl bij vroege stadia van Alzheimer

Voor patiënten in de vroege stadia van Alzheimer zijn dagelijkse fysieke en mentale activiteiten sterk aan te bevelen. “Zelfs kleine aanpassingen, zoals wandelen, sociale activiteiten ondernemen of cognitieve oefeningen doen, kunnen een positieve invloed hebben op de hersengezondheid,” besluit professor Octave.

Voor meer informatie kunt u onze gratis brochure aanvragen: Preventie – Stop Alzheimer

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Onderzoek

Onderzoek

Getuigenissen

Actie in de kijkerOnderzoek

Steun de strijd tegen Alzheimer met de Alzheimersokken 🧦

Hugo zet zich in voor een toekomst zonder dementie en jij kan helpen! Koop een paar Alzheimersokken voor slechts € 10 en draag bij aan wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Numéro d’identification du registre national:

Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.

Numéro de donateur:

Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.

Nationaal nummer:

U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.

Donateursnummer:

Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.