Contactclown Rosa brengt warmte en verbinding naar mensen met dementie
Elke maandagochtend zet Lut Van Dijck haar kleurrijkste outfit aan en transformeert ze in contactclown Rosa. Met een koffer vol kleine verrassingen en haar kenmerkende rode clownsneus, bezoekt ze bewoners van een woonzorgcentrum om hen vreugde, warmte, en vooral verbinding te brengen. Na haar pensioen ontdekte Lut de wereld van clownerie en besloot ze haar passie voor authentiek contact in te zetten voor mensen met dementie.
Als contactclown heeft Rosa één doel: mensen uit hun schulp halen en hen opnieuw laten stralen. “Oprecht contact, zonder oordelen en met volledige acceptatie, is bijzonder heilzaam voor mensen met dementie,” legt Lut uit. In tegenstelling tot de uitbundige circusclown die gericht is op applaus, richt een contactclown zich subtiel op de behoeften van de ander. Lut vertelt dat deze benadering vaak onverwachte en hartverwarmende reacties teweegbrengt. “Het is ongelooflijk hoeveel leven er in deze ontmoetingen zit. Ik zie dat mensen die zich teruggetrokken hebben door de ziekte, weer openbloeien.”
Lut’s werk als contactclown gaat verder dan alleen vrolijkheid brengen; het draait om het creëren van een veilige omgeving waarin de bewoners zichzelf kunnen zijn. “Mijn rol is om de ander centraal te stellen, hen de hoofdrol te geven in de ontmoeting. Dit kan heel kleine momenten van geluk opleveren, zoals een lach of een glimlach.”
Haar inzet als clown Rosa is een voorbeeld van hoe oprecht contact een groot verschil kan maken in het leven van mensen met dementie. Lut ziet haar werk als een manier om niet alleen hun dag op te fleuren, maar hen ook het gevoel te geven dat ze gezien en gehoord worden. “Wanneer ik mensen zonder oordeel ontvang in wat ze te geven hebben, ontstaat er iets moois. Het gaat om de essentie van mens zijn.”
Dankzij contactclowns zoals Rosa krijgen mensen met dementie de kans om even te ontsnappen aan hun ziekte en opnieuw verbinding te voelen met de wereld om hen heen.
Meer info