Home > Over Alzheimer > Ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer beter begrijpen
De ziekte van Alzheimer is een neurodegeneratieve aandoening die progressief is en vooral cognitieve functies zoals geheugen, denkvermogen en taal aantast. Het is de meest voorkomende vorm van dementie bij ouderen en treft wereldwijd miljoenen mensen.
De ziekte is vernoemd naar Aloïs Alzheimer, een neuropatholoog die de ziekte voor het eerst vaststelde bij een van zijn patiënten in 1906.
Hoewel de precieze oorzaak van de ziekte van Alzheimer niet volledig bekend is, wordt deze over het algemeen toegeschreven aan een abnormale ophoping van eiwitten, zoals bèta-amyloïde en tau-eiwit, in de hersenen. Deze ophopingen beschadigen zenuwcellen en verstoren de communicatie tussen hersencellen, waardoor essentiële hersenfuncties verloren gaan.
De ziekte van Alzheimer is een complexe ziekte die een diepgaande studie vereist om beter te kunnen worden behandeld. Onze website biedt waardevolle informatie over de ziekte van Alzheimer, de symptomen, diagnose en behandeling.
Wilt u meer weten over de ziekte van Alzheimer? U kunt hier onze gratis informatiebrochure bestellen.
Stop Alzheimer in België: Belangrijke pionier in de financiering van onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en verwante aandoeningen
Stop Alzheimer, erkend als stichting van openbaar nut, speelt sinds 1995 een sleutelrol in België door fundamenteel, klinisch en psychosociaal onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en verwante aandoeningen te financieren. In tegenstelling tot andere organisaties ontvangt onze vereniging geen overheidssubsidies en zijn we volledig afhankelijk van de vrijgevigheid van onze donateurs.
Tot op heden heeft Stop Alzheimer in totaal € 32,6 miljoen toegekend aan 250 onderzoeksprojecten op het gebied van ziekten van het Alzheimer-type en andere vormen van dementie.
Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.
Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.
U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.
Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.
Mede dankzij uw steun hebben wij het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie met een recordbedrag van € 4.400.000,00 kunnen financieren. Dit jaar kunnen we maar liefst 21 innovatieve projecten ondersteunen.
Daarom willen we graag onze oprechte dankbaarheid uitspreken!