Doe een gift

Doorbraak in Alzheimeronderzoek: Nieuw mechanisme ontdekt in vroege stadia van de ziekte

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

Doorbraak in Alzheimeronderzoek: Nieuw mechanisme ontdekt in vroege stadia van de ziekte

Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Center for Brain & Disease Research, onder leiding van Prof. Wim Annaert, hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat mogelijk verband houdt met de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer (AD). Een fragment van het amyloïde proteïne-precursor (APP), genaamd APP-CTF, verstoort namelijk de communicatie tussen cellulaire compartimenten die cruciaal zijn voor calciumopslag en afvalverwijdering. Dit kan uiteindelijk leiden tot neurale celdood.

De studie die gefinancierd werd door Stichting Alzheimer Onderzoek – Stop Alzheimer werd onlangs gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijk tijdschrift Developmental Cell, Joost Martens, directeur van Stichting Alzheimer Onderzoek: “Elk jaar steunen wij het meest innovatieve en kwalitatief beste onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie in België en wij zijn ook zeer blij met deze doorbraak. Deze ontdekking kan belangrijke implicaties hebben voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor AD.”

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door progressief verlies van cognitieve functies, geheugenstoornissen en gedragsveranderingen, met als zichtbare kenmerken de vorming van amyloïde plaques in de hersenen. Nieuw onderzoek suggereert echter dat er mogelijk zelfs eerdere gebeurtenissen plaatsvinden in de hersenen van AD, voordat de plaques zich vormen, en dat het APP-eiwit een rol speelt in deze vroege stadia. Het mechanisme hierachter bleef tot nu toe een mysterie.

In hun studie hebben de onderzoekers ontdekt dat APP-CTF’s, die ontstaan door het onderdrukken van gamma-secretase, de delicate calciumbalans binnen lysosomen verstoren. Dit leidt tot ophoping van cholesterol en vermindert het vermogen van lysosomen om cellulair afval af te breken, met als resultaat een ineenstorting van het hele endo-lysosomale systeem, cruciaal voor het behoud van gezonde neuronen.

Deze bevindingen wijzen erop dat het opruimen van toxische APP-CTF’s, zonder het enzym volledig te blokkeren, een relevant doelwit kan zijn voor vroegtijdige interventie bij AD. Dit inzicht kan een nieuw licht werpen op het beter begrijpen en behandelen van de vroege stadia van AD, waarbij vroegtijdig ingrijpen cruciaal zal zijn om de ziekte te stoppen of zelfs te voorkomen.

Media-aandacht voor Doorbraak in Alzheimeronderzoek: Nieuw mechanisme ontdekt in vroege stadia van de ziekte:

Het Laatste Nieuws
Het Nieuwsblad
Neuron
De Specialist
Drimble
Medi-Sfeer
Mediplanet

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek

Onderzoek

Steeds dichter bij de oplossingen dankzij uw steun!

Mede dankzij uw steun hebben wij het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie met een recordbedrag van € 4.400.000,00 kunnen financieren. Dit jaar kunnen we maar liefst 21 innovatieve projecten ondersteunen.

Daarom willen we graag onze oprechte dankbaarheid uitspreken!