Faites un don

Stichting Alzheimer Onderzoek financiert baanbrekend onderzoek van Helen Ray-Jones aan de Universiteit Antwerpen

Soutenez-nous

En soutenant la Fondation Recherche Alzheimer, vous contribuez au financement de la recherche scientifique belge pour prévenir, traiter et guérir la maladie d'Alzheimer et les maladies apparentées.

Het ontrafelen van chromatinestructuur in de keuze van genisovormen bij de ziekte van Alzheimer

De Stichting Alzheimer Onderzoek heeft recentelijk €110.000 toegekend aan Helen Ray-Jones, een onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen, voor haar project “Deciphering the role of chromatin organisation in isoform choice in the human brain in Alzheimer’s Disease.”

Het onderzoek richt zich op een genetisch fenomeen dat vaak over het hoofd wordt gezien: isovormen, verschillende varianten van genen die eiwitten produceren met unieke functies. Hoewel deze isovormen essentieel zijn voor normale processen, zijn veranderingen in de balans tussen specifieke isovormen in de hersenen geassocieerd met de ziekte van Alzheimer (AD). Echter, het mechanisme waardoor cellen in ons lichaam ‘kiezen’ tussen verschillende isovormen, zowel in een gezonde toestand als bij AD, blijft grotendeels onbegrepen.

De hypothese van Ray-Jones en haar team is dat de keuze van genisovormen wordt beïnvloed door de manier waarop ons DNA is georganiseerd in onze cellen, bekend als chromatin-organisatie. Hoewel chromatin-organisatie recentelijk is aangetoond als een van de belangrijkste drijfveren van celbesluitvorming op het genniveau, is het nog niet grondig bestudeerd op isoform-niveau.

Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om de mechanismen te identificeren die ten grondslag liggen aan de keuze van genisovormen bij AD. Dit zou niet alleen de ontdekking van biomarkers voor de ziekte kunnen vergemakkelijken, maar ook nieuwe therapeutische benaderingen kunnen onthullen die gericht zijn op het herstellen van de normale balans van isovormen in de hersenen van Alzheimerpatiënten.

De financiering van Stichting Alzheimer Onderzoek zal Helen Ray-Jones en haar team in staat stellen om dit essentiële onderzoek voort te zetten, en hopelijk bij te dragen aan een dieper begrip van de ziekte van Alzheimer en nieuwe mogelijkheden voor diagnose en behandeling te ontdekken.

L'impact de votre soutien

Découvrez les projets soutenus grâce à vous.

Actu à l'honneurRecherche

Recherche

Recherche

Actu à l'honneurRecherche

Les solutions approchent grâce à vous !

Grâce à votre soutien, nous pouvons allouer cette année la somme remarquable de 4.400.000 à la recherche sur les maladies de type Alzheimer. Au total, ce sont 21 projets de recherche qui sont financés grâce à vos dons.

Nous vous en remercions sincèrement.