Faites un don

Onderzoek naar effectieve informatie voor mantelzorgers van mensen met dementie: Het project “Helpen helpen”

Soutenez-nous

En soutenant la Fondation Recherche Alzheimer, vous contribuez au financement de la recherche scientifique belge pour prévenir, traiter et guérir la maladie d'Alzheimer et les maladies apparentées.

Onderzoek naar effectieve informatie voor mantelzorgers van mensen met dementie: Het project “Helpen helpen”

Onder leiding van onderzoeker Leen Haesaert aan de Thomas More Hogeschool en gefinancierd door Stop Alzheimer, richt het project “Helpen helpen” zich op het ontwikkelen van effectieve communicatie voor mantelzorgers van mensen met dementie. Mantelzorgers spelen een centrale rol in het welzijn van de patiënt, en hun inspanningen zijn van onschatbare waarde voor het ontlasten van de reguliere zorgsystemen. Het werk van deze mantelzorgers kan echter fysiek, psychologisch en financieel zwaar worden naarmate de ziekte voortschrijdt, wat hun eigen welzijn sterk onder druk zet.

De uitdagingen van mantelzorg voor mensen met dementie

Mantelzorgers dragen niet alleen de verantwoordelijkheid voor de fysieke zorg van de patiënt, maar worden ook geconfronteerd met emotionele uitdagingen zoals het verlies van herkenning en de toenemende zorgbehoefte bij de persoon met dementie. Zonder voldoende voorbereiding en steun kunnen mantelzorgers zich overbelast en geïsoleerd voelen, wat uiteindelijk ook de kwaliteit van de zorg voor de patiënt beïnvloedt.

Waarom toegankelijke, gerichte ondersteuning noodzakelijk is

Psycho-educatie – de verstrekking van begrijpelijke, op maat gemaakte informatie – kan mantelzorgers beter ondersteunen in hun rol en hun draaglast verlichten. In Vlaanderen is er echter nog te weinig bekend over de specifieke informatiebehoeften van mantelzorgers, die bovendien vaak afhankelijk zijn van culturele achtergrond, taal of de fase waarin de ziekte zich bevindt. Momenteel zijn informatiebronnen versnipperd en onvoldoende afgestemd op specifieke doelgroepen, zoals mantelzorgers met een migratieachtergrond of zij die zorgen voor patiënten in uiteenlopende stadia van dementie.

“Helpen helpen”: Effectieve richtlijnen voor communicatie en ondersteuning

Het door Stop Alzheimer gefinancierde onderzoek van Leen Haesaert heeft als doel om nieuwe communicatierichtlijnen te ontwikkelen die mantelzorgers effectief bereiken en ondersteunen. Met een subsidie van € 48.950 wil het project duidelijke en gepersonaliseerde informatiebronnen creëren die mantelzorgers helpen in hun dagelijkse zorgtaak. Deze richtlijnen zullen een basis bieden voor communicatie die aansluit bij de behoeften en achtergrond van de mantelzorgers, zodat zij beter voorbereid en ondersteund kunnen worden.

Betere ondersteuning, betere zorg

Dankzij projecten zoals “Helpen helpen” kunnen mantelzorgers van mensen met dementie rekenen op praktische, begrijpelijke en toegankelijke informatie, waardoor zij zich minder overbelast voelen en meer ruimte hebben voor hun eigen welzijn. Dit onderzoek is niet alleen een stap vooruit voor mantelzorgers, maar ook voor de toekomst van dementiezorg in Vlaanderen.

Dit project, gefinancierd door Stop Alzheimer, draagt zo bij aan een sterke, gezonde en goed geïnformeerde gemeenschap van mantelzorgers – en aan een betere toekomst voor mensen met dementie.

L'impact de votre soutien

Découvrez les projets soutenus grâce à vous.

Actu à l'honneurRecherche

Actu à l'honneurRecherche

Actu à l'honneur

Recherche

Soutenez la recherche avec les chaussettes Alzheimer 🧦

Pour stopper Alzheimer, commandez vos chaussettes Alzheimer pour seulement 10€ et contribuez à la recherche scientifique sur la maladie.

Numéro d’identification du registre national:

Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.

Numéro de donateur:

Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.

Nationaal nummer:

U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.

Donateursnummer:

Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.