Herinneringen zonder foto tot leven gebracht met ‘Memory Shots’ – een wereldprimeur voor mensen met dementie
Dementie raakt een groeiend aantal Belgen en heeft een verwoestend effect op het geheugen. Om mensen met dementie te ondersteunen, lanceert een samenwerking tussen Belgische dementie-organisaties en Kodak een innovatieve nieuwe tool: ‘Memory Shots’. Dit project, een wereldprimeur, biedt mensen met dementie de mogelijkheid om herinneringen die nooit op foto vastgelegd zijn, alsnog te reconstrueren en af te drukken.
Een nieuwe dimensie voor reminiscentie
Reminiscentie, het ophalen van oude herinneringen met behulp van foto’s, is een beproefde methode om mensen met dementie te helpen hun herinneringen terug te vinden. Vaak roept dit positieve emoties op en kan het diepe gesprekken aanwakkeren. Maar niet elke herinnering werd gefotografeerd, wat deze methode beperkt. Daar komt nu verandering in met ‘Memory Shots’, een tool die herinneringen zonder beeld tastbaar maakt.
Hoe werkt het?
‘Memory Shots’ gebruikt geavanceerde technologie zoals artificiële intelligentie om fotorealistische beelden te creëren op basis van een beschrijving van een herinnering. De beelden kunnen stap voor stap worden aangepast totdat ze exact overeenkomen met hoe de persoon zich het moment herinnert. Dit gaat verder dan bestaande tools, doordat details zoals kleuren en gezichten kunnen worden aangepast en zelfs historische camera-effecten kunnen worden nagebootst.
Een gezamenlijke inspanning voor een betere toekomst
‘Memory Shots’ is een samenwerking tussen Kodak, Fondation Recherche Alzheimer, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen et Baluchon Alzheimer. Dankzij de steun van Kodak, een pionier op het gebied van fotografie, kunnen mensen met dementie en hun familieleden deze tool gratis gebruiken. Alle woonzorgcentra in Vlaanderen en mantelzorgers thuis krijgen toegang tot de tool, die beschikbaar is via tablet, computer of smartphone.
Volgens Stefaan De Beukelaer, distributeur van Kodak Benelux, is het vastleggen van herinneringen van onschatbare waarde: “Met ‘Memory Shots’ kunnen we mensen helpen om visuele ankers te creëren die herinneringen versterken en de emotionele banden bevorderen die zo belangrijk zijn voor mensen met dementie.”
Een nieuwe vorm van interactie
Eric Salmon, professor aan de Universiteit van Luik, benadrukt dat ‘Memory Shots’ diepgaande gesprekken mogelijk maakt. “Het reconstrueren van herinneringen geeft verzorgers en familieleden de kans om nieuwe details te ontdekken, wat niet alleen herinneringen ophaalt, maar mensen ook dichter bij elkaar brengt.”
Lucie Leroux van Stop Alzheimer voegt toe: “Het gesprek kwam snel op gang, van algemene herinneringen naar details over klasgenoten of specifieke gebeurtenissen. Het biedt een waardevol houvast voor het geheugen.”
Een stap vooruit in de zorg voor mensen met dementie
Met de lancering van ‘Memory Shots’ zet België een belangrijke stap voorwaarts in de zorg voor mensen met dementie. Het helpt niet alleen om herinneringen te bewaren, maar verbetert ook de levenskwaliteit door nieuwe gesprekken en connecties te creëren.
Bezoek de website www.memory-shots.be voor meer informatie en om zelf herinneringen vast te leggen.