Faites un don

Alzheimer: nieuw onderzoek om de ziekte eerder te ontdekken

Soutenez-nous

En soutenant la Fondation Recherche Alzheimer, vous contribuez au financement de la recherche scientifique belge pour prévenir, traiter et guérir la maladie d'Alzheimer et les maladies apparentées.

Alzheimer: nieuw onderzoek om de ziekte eerder te ontdekken

Christine Bastin van de universiteit van Luik ontvangt een beurs van 300.000 euro van onze Stichting voor haar onderzoek om de ziekte van Alzheimer in een vroeger stadium te kunnen ontdekken.

In België ontwikkelt een op de vijf mensen en maar liefst een op de drie vrouwen dementie. De ziekte van Alzheimer is met 70% de meest voorkomende vorm. Op dit moment zijn er slechts enkele behandelingen bekend die alleen een effect hebben tijdens de eerste stadia van de ziekte. Daarom onderzoekt professor Christine Bastin van de universiteit van Luik nieuwe manieren om de ziekte in een vroeg stadium vast te kunnen stellen.

Analyse van twee verschillende geheugennetwerken

Om de geheugenproblemen die typisch zijn voor de ziekte van Alzheimer te begrijpen, bestaat een klassieke benadering uit het koppelen van een stoornis die een bepaald geheugenproces beïnvloedt aan de verstoring van een specifiek hersengebied. De huidige geheugentheorieën geven echter aan dat het beter is om neurale circuits te bekijken. Dieronderzoek heeft zo twee verschillende geheugennetwerken geïdentificeerd. Een netwerk zou gespecialiseerd zijn in het onthouden van de details van ervaren gebeurtenissen (ik kocht bijvoorbeeld flessen Evian); de ander bij het onthouden van grove informatie (ik heb bijvoorbeeld water gekocht). Het project heeft tot doel deze twee soorten geheugen en de integriteit van de twee geassocieerde hersennetwerken te testen bij mensen die normaal ouder worden en mensen met de ziekte van Alzheimer. Dit zal neuropsychologische tests opleveren die nauwkeuriger de vormen van geheugen kunnen beoordelen die gevoelig zijn voor de vroege stadia van de ziekte van Alzheimer.

Om dit onderzoek te kunnen doen heeft Christine Bastin een beurs van 300.000 euro ontvangen van de onze Stichting met de steun van de Koning Boudewijn Stichting.

L'impact de votre soutien

Découvrez les projets soutenus grâce à vous.

Recherche

Recherche

Actu à l'honneurRecherche

Recherche

Les solutions approchent grâce à vous !

Grâce à votre soutien, nous pouvons allouer cette année la somme remarquable de 4.400.000 à la recherche sur les maladies de type Alzheimer. Au total, ce sont 21 projets de recherche qui sont financés grâce à vos dons.

Nous vous en remercions sincèrement.