Eerste behandeling die ziekte van Alzheimer vertraagt goedgekeurd in EU
De Europese Commissie heeft voor het eerst groen licht gegeven voor een behandeling die de voortgang van de ziekte van Alzheimer kan vertragen, en dus verder gaat dan louter het verlichten van symptomen. Het gaat om het geneesmiddel Leqembi, met als werkzame stof lecanemab. Deze goedkeuring is een belangrijke mijlpaal in de strijd tegen Alzheimer.
Voor wie is deze behandeling bedoeld?
Leqembi is bedoeld voor patiënten in een vroeg stadium van de ziekte. Daarnaast is het enkel aanbevolen voor mensen die maximaal één kopie hebben van het genetische risicofactor-gen ApoE4. Onderzoek toont aan dat patiënten met twee kopieën van dit gen meer risico lopen op bijwerkingen, zoals zwellingen en bloedingen in de hersenen.
Voordelen wegen op tegen de risico’s
De goedkeuring volgt op een positieve wetenschappelijke evaluatie door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). In november vorig jaar concludeerde het EMA dat voor een specifieke groep patiënten de voordelen van Leqembi groter zijn dan de risico’s.
Hoewel een eerdere aanvraag in juli 2023 nog werd afgewezen wegens bezorgdheden rond veiligheid, heeft een hernieuwde analyse geleid tot een positieve beslissing. Leqembi was eerder al goedgekeurd in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Strikte voorwaarden
De Europese goedkeuring is niet zonder voorwaarden: het gebruik van het geneesmiddel moet gebeuren onder strikte richtlijnen, met duidelijke voorzorgsmaatregelen om de risico’s te beperken.
Een stap vooruit in de behandeling van Alzheimer
Deze goedkeuring biedt nieuwe hoop voor patiënten en hun families. Voor het eerst komt er een therapie op de markt die niet alleen de symptomen verzacht, maar ook daadwerkelijk de progressie van de ziekte vertraagt – weliswaar in beperkte mate en bij een zorgvuldig geselecteerde doelgroep.
Op www.stopalzheimer.be blijven we deze ontwikkelingen van nabij opvolgen.