Faites un don

Guido De Padt getuigt over zijn diagnose en pleit voor meer wetenschappelijk onderzoek naar dementie

Soutenez-nous

En soutenant la Fondation Recherche Alzheimer, vous contribuez au financement de la recherche scientifique belge pour prévenir, traiter et guérir la maladie d'Alzheimer et les maladies apparentées.

In België hebben momenteel meer dan 220.000 mensen een vorm van dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer. Een van die mensen is oud-burgemeester van Geraardsbergen, Guido De Padt, die eind 2023 zijn vertrek uit de politiek aankondigde na de diagnose alzheimer. Hij vertelde openhartig aan ‘De tafel van Gert’ hoe dit nieuws vorig jaar als “een ton beton” op hem neerviel en hem dwong zijn leven drastisch om te gooien.

In de Verenigde Staten werd onlangs een medicijn, Leqembi, goedgekeurd dat niet enkel de symptomen van alzheimer behandelt, maar ook de progressie van de ziekte lijkt te vertragen. Paulien Moyaerts, een onderzoeker gespecialiseerd in dementie, gaf uitleg over dit nieuwe middel, dat veel hoop biedt maar voorlopig nog niet in Europa is toegelaten. Europese autoriteiten vinden dat er nog onvoldoende bewijs is dat Leqembi de ziekte daadwerkelijk afremt.

Guido De Padt sprak in dit kader een warme dank uit aan de vele mantelzorgers die dagelijks voor mensen met dementie zorgen, en pleitte voor meer middelen voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte. “Er wordt jaarlijks 2 miljoen euro aan subsidies vrijgemaakt,” zei hij eerder. Echter, Stichting Alzheimer Onderzoek, die zich inzet voor dementie-onderzoek in België, corrigeert deze uitspraak: zij ontvangen geen subsidies, maar zijn als stichting volledig afhankelijk van donaties van het publiek.

Guido De Padt benadrukte dat wetenschappelijk onderzoek naar dementie dringend meer aandacht en middelen verdient om zo mensen met dementie en hun naasten een betere toekomst te kunnen bieden.

L'impact de votre soutien

Découvrez les projets soutenus grâce à vous.

Actu à l'honneurRecherche

Actu à l'honneurRecherche

Actu à l'honneur

Recherche

Soutenez la recherche avec les chaussettes Alzheimer 🧦

Pour stopper Alzheimer, commandez vos chaussettes Alzheimer pour seulement 10€ et contribuez à la recherche scientifique sur la maladie.

Numéro d’identification du registre national:

Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.

Numéro de donateur:

Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.

Nationaal nummer:

U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.

Donateursnummer:

Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.