Faites un don

Herinneringen zonder foto tot leven gebracht met ‘Memory Shots’ – een wereldprimeur voor mensen met dementie

Soutenez-nous

En soutenant la Fondation Recherche Alzheimer, vous contribuez au financement de la recherche scientifique belge pour prévenir, traiter et guérir la maladie d'Alzheimer et les maladies apparentées.

Herinneringen zonder foto tot leven gebracht met ‘Memory Shots’ – een wereldprimeur voor mensen met dementie

Dementie raakt een groeiend aantal Belgen en heeft een verwoestend effect op het geheugen. Om mensen met dementie te ondersteunen, lanceert een samenwerking tussen Belgische dementie-organisaties en Kodak een innovatieve nieuwe tool: ‘Memory Shots’. Dit project, een wereldprimeur, biedt mensen met dementie de mogelijkheid om herinneringen die nooit op foto vastgelegd zijn, alsnog te reconstrueren en af te drukken.

Een nieuwe dimensie voor reminiscentie

Reminiscentie, het ophalen van oude herinneringen met behulp van foto’s, is een beproefde methode om mensen met dementie te helpen hun herinneringen terug te vinden. Vaak roept dit positieve emoties op en kan het diepe gesprekken aanwakkeren. Maar niet elke herinnering werd gefotografeerd, wat deze methode beperkt. Daar komt nu verandering in met ‘Memory Shots’, een tool die herinneringen zonder beeld tastbaar maakt.

Hoe werkt het?

‘Memory Shots’ gebruikt geavanceerde technologie zoals artificiële intelligentie om fotorealistische beelden te creëren op basis van een beschrijving van een herinnering. De beelden kunnen stap voor stap worden aangepast totdat ze exact overeenkomen met hoe de persoon zich het moment herinnert. Dit gaat verder dan bestaande tools, doordat details zoals kleuren en gezichten kunnen worden aangepast en zelfs historische camera-effecten kunnen worden nagebootst.

Een gezamenlijke inspanning voor een betere toekomst

‘Memory Shots’ is een samenwerking tussen Kodak, Fondation Recherche Alzheimer, Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, Alzheimer Liga Vlaanderen et Baluchon Alzheimer. Dankzij de steun van Kodak, een pionier op het gebied van fotografie, kunnen mensen met dementie en hun familieleden deze tool gratis gebruiken. Alle woonzorgcentra in Vlaanderen en mantelzorgers thuis krijgen toegang tot de tool, die beschikbaar is via tablet, computer of smartphone.

Volgens Stefaan De Beukelaer, distributeur van Kodak Benelux, is het vastleggen van herinneringen van onschatbare waarde: “Met ‘Memory Shots’ kunnen we mensen helpen om visuele ankers te creëren die herinneringen versterken en de emotionele banden bevorderen die zo belangrijk zijn voor mensen met dementie.”

Een nieuwe vorm van interactie

Eric Salmon, professor aan de Universiteit van Luik, benadrukt dat ‘Memory Shots’ diepgaande gesprekken mogelijk maakt. “Het reconstrueren van herinneringen geeft verzorgers en familieleden de kans om nieuwe details te ontdekken, wat niet alleen herinneringen ophaalt, maar mensen ook dichter bij elkaar brengt.”

Lucie Leroux van Stop Alzheimer voegt toe: “Het gesprek kwam snel op gang, van algemene herinneringen naar details over klasgenoten of specifieke gebeurtenissen. Het biedt een waardevol houvast voor het geheugen.”

Een stap vooruit in de zorg voor mensen met dementie

Met de lancering van ‘Memory Shots’ zet België een belangrijke stap voorwaarts in de zorg voor mensen met dementie. Het helpt niet alleen om herinneringen te bewaren, maar verbetert ook de levenskwaliteit door nieuwe gesprekken en connecties te creëren.

Bezoek de website www.memory-shots.be voor meer informatie en om zelf herinneringen vast te leggen.

L'impact de votre soutien

Découvrez les projets soutenus grâce à vous.

Actu à l'honneur

Recherche

Recherche

Divers

Numéro d’identification du registre national:

Vous le trouverez à l’arrière de votre carte d’identité. Il se compose de 11 chiffres dont les six premiers correspondent à votre date de naissance.

Numéro de donateur:

Votre numéro de donateur figure sur l’ensemble des courriers qui vous sont adressés, à droite , au-dessus de vos noms et adresse.

Nationaal nummer:

U vindt het op de achterkant van uw identiteitskaart. Het bestaat uit 11 cijfers, waarvan de eerste zes cijfers overeenkomen met uw omgekeerde geboortedatum.

Donateursnummer:

Uw donateursnummer staat op al onze briefwisseling, rechts bovenaan uw naam en adres.

Les solutions approchent grâce à vous !

Grâce à votre soutien, nous pouvons allouer cette année la somme remarquable de 4.400.000 à la recherche sur les maladies de type Alzheimer. Au total, ce sont 21 projets de recherche qui sont financés grâce à vos dons.

Nous vous en remercions sincèrement.