Doe een gift

Golfcompetitie voor het goede doel: “Samen voor Alzheimer” – Tweede editie

Steun ons

Door de Stichting Alzheimer Onderzoek te steunen, draagt u bij tot de financiering van Belgisch wetenschappelijk onderzoek om de ziekte van Alzheimer en aanverwante vormen van dementie te voorkomen, te behandelen en te genezen.

In het licht van de aanzienlijke gezondheidsuitdaging die de ziekte van Alzheimer en gerelateerde aandoeningen in België vormen, hebben we besloten onze krachten te bundelen met de vzw’s Alzheimer Belgique en Baluchon Alzheimer. Ons gemeenschappelijke doel is het vergroten van het bewustzijn rond deze ziekten en het verbeteren van de dagelijkse levens van patiënten en hun families door middel van gecoördineerde inspanningen.

We zijn dan ook verheugd om de voorbereiding van de tweede editie van ons golftoernooi voor het goede doel “Samen voor Alzheimer” aan te kondigen. Het evenement gaat door op maandag 22 april op de Golf Club des 7 Fontaines in Braine l’Alleud.

Vorig jaar bracht het evenement bijna €12.000 op voor onze verenigingen die zich inzetten in de strijd tegen deze ziekte.

Inschrijving: https://forms.gle/k9TVTjY2joRoBrTt7

Laten we eens kijken naar de ondersteuning die deze verenigingen bieden.


Steun voor patiënten en hun familie
Philippe Meeus, voorzitter van de VZW Alzheimer Belgique, benadrukt: “Zolang er geen medicijn is dat de progressie van de ziekte stopt, is het cruciaal om volop in te zetten op de ondersteuning van patiënten en hun families. Het is onaanvaardbaar dat het ontbreken van een geneesmiddelenbehandeling zou betekenen dat mantelzorgers de dagelijkse zorg voor patiënten alleen moeten dragen…”
In feite woont 70% van de mensen met Alzheimer thuis, meestal met hulp van een mantelzorger. Het is dan ook van vitaal belang om ondersteuning te bieden aan zowel de zieken als hun familie, met praktische lokale oplossingen en een ondersteunende omgeving.
Sinds 1985 begeleidt VZW Alzheimer Belgique families in dit proces, zetten we een netwerk van passende thuiszorg op, trainen we verzorgers om de gevolgen van de ziekte te begrijpen en zelfzorgpraktijken toe te passen. Tevens sensibiliseren we het publiek om de perceptie van neurodegeneratieve ziekten te veranderen.


Thuiszorg en persoonlijke begeleiding voor gezinnen
Sinds 2003 biedt VZW Baluchon Alzheimer een thuiszorgdienst aan voor gezinnen met een familielid dat lijdt aan de ziekte van Alzheimer of aanverwante vormen van dementie. Tijdens periodes van respijt neemt de “baluchonneuse” de rol van de primaire verzorger over, waarbij zij 24 uur per dag zorgt voor de gezondheid en veiligheid van de persoon in kwestie, binnen hun vertrouwde omgeving, gedurende een ononderbroken periode van minimaal 3 dagen tot maximaal 8 dagen. Het doel is om mensen met Alzheimer zo lang mogelijk in hun eigen huis te houden, terwijl de levenskwaliteit van hun familie behouden blijft dankzij persoonlijke ondersteuning.
Baluchon is een innovatieve dienst met een holistische benadering van Alzheimerpatiënten, waarbij wordt ingespeeld op de behoeften van zowel de zorgverleners (om een adempauze te nemen) als de personen met Alzheimer (om in hun vertrouwde omgeving te blijven). “Toch staan er nog aanzienlijke uitdagingen voor ons”, licht voorzitter Werner Cautreels toe, “zoals het voldoen aan de potentiële grote vraag van families en het definiëren van terugbetalingsstructuren die voor iedereen geschikt zijn, en tegelijkertijd een positieve maatschappelijke bijdrage leveren aan de zorgsector.”


En dankzij voortdurend onderzoek, koesteren we hoop op nieuwe vooruitgang.
Lucie Leroux van Stichting Alzheimer Onderzoek benadrukt: “In België zal één op de vijf personen, en zelfs één op de drie vrouwen, te maken krijgen met een vorm van dementie. In het licht van deze enorme gezondheidsuitdaging zetten we ons actief in voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek in België.
Sinds 1995 financiert de Stichting Alzheimer Onderzoek, volledig afhankelijk van de steun van haar donateurs, fundamenteel onderzoek om de kans op succes bij het stoppen van Alzheimer te vergroten, evenals zogenaamd psychosociaal onderzoek. “Aangezien er momenteel geen genezende behandeling beschikbaar is, zijn deze psychosociale onderzoeksprojecten van cruciaal belang. Ze richten zich op de ontwikkeling van nieuwe therapieën en ondersteuningsmethoden om het dagelijks leven van duizenden patiënten die lijden aan de ziekte van Alzheimer of gerelateerde vormen van dementie te verbeteren,” licht de directeur van de Stichting Stop Alzheimer toe. In totaal heeft de Stichting 250 projecten in België gefinancierd, met een totaalbedrag van meer dan 32,6 miljoen euro.

Ondanks de inspanningen van onze verenigingen en onze wens om samen te werken om patiënten en hun families beter te ondersteunen, is er dringend behoefte aan actie van de overheid. Momenteel ontvangen onze verenigingen bijna geen financiële steun van de overheid, waardoor ze moeite hebben om hun cruciale activiteiten te financieren en te voldoen aan de groeiende vraag. Door gezamenlijke evenementen zoals deze hopen we het bewustzijn over deze kwestie te vergroten.

De impact van uw steun

Ontdek de projecten die dankzij u worden ondersteund.

Onderzoek

Onderzoek

Campagne

Getuigenissen

Steeds dichter bij de oplossingen dankzij uw steun!

Mede dankzij uw steun hebben wij het wetenschappelijk onderzoek naar Alzheimer en andere vormen van dementie met een recordbedrag van € 4.400.000,00 kunnen financieren. Dit jaar kunnen we maar liefst 21 innovatieve projecten ondersteunen.

Daarom willen we graag onze oprechte dankbaarheid uitspreken!